Dalai Lama

In de serie toespraken voor het Europees Parlement in het kader van het jaar van de interculturele dialoog was die van de geestelijke leider van Tibet, de Dalai Lama, ??n van de meest opvallende. Met veel humor maakte hij een serie filosofische opmerkingen over het belang van spiritualiteit en de noodzaak de harmonie tussen de wereldreligies voorop te stellen.

In de serie toespraken voor het Europees Parlement in het kader van het jaar van de interculturele dialoog was die van de geestelijke leider van Tibet, de Dalai Lama, ??n van de meest opvallende. Met veel humor maakte hij een serie filosofische opmerkingen over het belang van spiritualiteit en de noodzaak de harmonie tussen de wereldreligies voorop te stellen. En, wat ik nooit eerder heb meegemaakt, hij communiceert daarbij min of meer rechtstreeks met de aanwezige afgevaardigden.

In de haastige wereld van de politiek is het altijd goed te luisteren naar iemand die innerlijke rust voorop stelt. Zijn leukste anekdote ging daarover. De Dalai Lama is onlangs geopereerd en het bleek geen eenvoudige ingreep. Zijn dokter was dan ook verbaasd dat de Dalai Lama er een week later zo goed uitzag. Beschikte hij misschien over geheimzinnige krachten, vroeg de arts. Dan was de operatie niet nodig geweest, antwoordde zijn pati?nt. Nee, zijn innerlijke rust was de verklaring van het opvallende herstel.

De leider van de Tibetanen strijdt met de wapens van de geest. Ook in het gerechtvaardigd verzet tegen de Chinese autoriteiten die zijn volk te weinig vrijheid gunnen. Hij verwerpt elk geweld.
Terug

Download

'Politics of the Past: The Use and Abuse of History'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Peace and Disarmament: A world without Nuclear Weapons'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Democracy, Populism and Minority Rights'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Travels among Europe's Muslim Neighbours: The Quest for Democracy'

van Jan Marinus Wiersma en Joost Lagendijk