Onder het viaduct

Belgrado. Vanuit de kamer van de minister van Buitenlandse Zaken van Servi? zie je aan de overkant een zwaar beschadigd gebouw. Veroorzaakt door kruisraketten afgevuurd tijdens de Kosovo crisis. Volgens mij heeft men expres geen reparaties uitgevoerd. De minister wil van geen compromis over Kosovo weten. Hij is wel blij dat het Internationaal Gerechtshof van de VN nu moet oordelen over de status van deze (voormalige) provincie van Joegoslavi

Belgrado. Vanuit de kamer van de minister van Buitenlandse Zaken van Servi? zie je aan de overkant een zwaar beschadigd gebouw. Veroorzaakt door kruisraketten afgevuurd tijdens de Kosovo crisis. Volgens mij heeft men expres geen reparaties uitgevoerd. De minister wil van geen compromis over Kosovo weten. Hij is wel blij dat het Internationaal Gerechtshof van de VN nu moet oordelen over de status van deze (voormalige) provincie van Joegoslavi?. Dat gaat enige tijd duren. En hij hoopt dan ook op een snelle compromis met de Europese Unie over de (neutrale) aard van de Europese steun aan Kosovo. Zo ontstaat er de nodige ruimte voor het proces van integratie in de EU. Daarop wil de Servische regering zich concentreren.

Het land wil graag kandidaat-lid worden. Voordat daarvan sprake kan zijn, moet het eerst de blokkade van Nederland zien te overwinnen. Den Haag wil geen verdere afspraken zolang Ratko Mladic nog vrij rondloopt. Minister Verhagen beroept zich op belangrijke Europese waarden. Met zijn principi?le standpunt ben ik het eens, maar niet met zijn tactiek.

Ik moest ook aan deze Europese waarden denken toen ik naar buiten keek op de achtste verdieping van het splinternieuwe kantoor van de Europese Unie, eerder op de dag. Daar loopt de snelweg over een viaduct. Eronder zie je een verzameling van houten krotten waar Roma leven. Nederlands vee is beter gehuisvest. Waarom maken we daarvan geen groot punt, dacht ik. Waarom wordt daarover veel minder gesproken dan over Mladic? Natuurlijk, het is appels met peren vergelijken. Maar Europese waarden zijn universeel of ze bestaan niet.
Terug

Download

'Politics of the Past: The Use and Abuse of History'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Peace and Disarmament: A world without Nuclear Weapons'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Democracy, Populism and Minority Rights'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Travels among Europe's Muslim Neighbours: The Quest for Democracy'

van Jan Marinus Wiersma en Joost Lagendijk