Mlynky/Pilisszentkereszt

Twee namen van hetzelfde plaatsje in het Slowaaks en het Hongaars. Een dorp in Hongarije niet ver van de grens met Slowakije. Ik ben hier op bezoek met enkele collega's uit Hongarije en Slowakije om poolshoogte te nemen van de situatie waarin de hier wonende etnische Slowaken verkeren.

Twee namen van hetzelfde plaatsje in het Slowaaks en het Hongaars. Een dorp in Hongarije niet ver van de grens met Slowakije. Ik ben hier op bezoek met enkele collega's uit Hongarije en Slowakije om poolshoogte te nemen van de situatie waarin de hier wonende etnische Slowaken verkeren. Vorig jaar spraken we met vertegenwoordigers van de veel grotere Hongaarse minderheid in Slowakije, vandaag is het omgekeerd.

Het ziet er vreedzaam uit maar toch zijn er klachten geweest over het optreden van de Hongaarse burgemeester die de bouw van een Slowaaks cultureel centrum tegenwerkte. Die problemen zijn min of meer opgelost. Maar het is treurig te moeten vaststellen dat de grote politiek in dit kleine dorp tot spanningen leidde. Ik doel op de retoriek van nationale politici aan beide kanten die minderheden gebruiken voor politiek gewin. Zij moeten beter op hun woorden passen want het is gemakkelijker goede verhoudingen te verstoren dan ze te herstellen.
Terug

Download

'Politics of the Past: The Use and Abuse of History'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Peace and Disarmament: A world without Nuclear Weapons'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Democracy, Populism and Minority Rights'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Travels among Europe's Muslim Neighbours: The Quest for Democracy'

van Jan Marinus Wiersma en Joost Lagendijk