Turbulente zomer

De politiek draait in juli en augustus altijd op een laag pitje. Komkommertijd. Geen reguliere vergaderingen in Brussel, geen internationale topontmoetingen. Tijd om de balans op te maken: wat hebben we bereikt? Wat zijn de prioriteiten voor het komende jaar? Maar steevast brengt de zomer ook onverwachte gebeurtenissen waar je als politicus niet om heen kan. In 2006 de oorlog in Libanon, vorig jaar de bosbranden in Zuid-Europa en de zorgwekkende signalen van een wereldwijde financi?le crisis. Dit jaar roept de crisis in Georgi? ons eerder terug naar Brussel.

De politiek draait in juli en augustus altijd op een laag pitje. Komkommertijd. Geen reguliere vergaderingen in Brussel, geen internationale topontmoetingen. Tijd om de balans op te maken: wat hebben we bereikt? Wat zijn de prioriteiten voor het komende jaar?
Maar steevast brengt de zomer ook onverwachte gebeurtenissen waar je als politicus niet om heen kan. In 2006 de oorlog in Libanon, vorig jaar de bosbranden in Zuid-Europa en de zorgwekkende signalen van een wereldwijde financi?le crisis. Dit jaar roept de crisis in Georgi? ons eerder terug naar Brussel.

Nota bene op de dag van de opening van de Olympische Spelen slaat in de Georgische provincie Zuid-Osseti? de vlam in de pan. Het symbolische ?Olympisch bestand? ? geen vijandelijkheden zolang de spelen aan de gang zijn - wordt gebroken: Georgische troepen proberen het gezag over de afvallige provincie te herstellen, maar worden door een Russische militaire overmacht teruggedwongen.

De gevolgen van het conflict zijn niet eenvoudig te overzien, maar reiken verder dan de verzuurde relaties tussen Georgi? en Rusland alleen. Er zijn nog dagelijks nieuwe ontwikkelingen. Onder Franse leiding wordt een staakt het vuren bereikt, maar de Europese Unie zal ook een passend antwoord moeten vinden dat een duurzame oplossing van het conflict mogelijk maakt. Welke impact het zal hebben op onze relaties met Rusland is nog moeilijk te overzien: dat de gesprekken er niet makkelijker op zullen worden is in ieder geval duidelijk.

De Europese ministers van buitenlandse zaken kwamen vorige week al in spoedzitting bijeen. Vandaag, dinsdag 19 augustus, treffen ze elkaar in NAVO-verband. Ook de commissie Buitenlandse Zaken van het EP keert eerder terug van vakantie. Morgen komen de buitenlandspecialisten bij elkaar voor een eerste ? maar zonder twijfel niet het laatste ? debat over de situatie op de Kaukasus.

Gelukkig is er ook goed nieuws deze zomer: de verrassing die we misschien wel verwacht hadden bleef uit. De AK Partij van de Turkse premier Erdogan werd niet verboden door het Turkse constitutionele hof. Een gelukkige wending voor zowel Turkije als de EU.

Terug

Download

'Politics of the Past: The Use and Abuse of History'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Peace and Disarmament: A world without Nuclear Weapons'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Democracy, Populism and Minority Rights'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Travels among Europe's Muslim Neighbours: The Quest for Democracy'

van Jan Marinus Wiersma en Joost Lagendijk