Nummer 1 in Straatsburg

De agenda is totaal omgegooid want de President van Frankrijk spreekt het EP toe. Het gebouw is omsingeld door politie en in de zaal heeft men de plaatscijfers verwijderd op de plek waar de president zit. Dat is gewoonlijk nummer 2!

De agenda is totaal omgegooid want de President van Frankrijk spreekt het EP toe. Het gebouw is omsingeld door politie en in de zaal heeft men de plaatscijfers verwijderd op de plek waar de president zit. Dat is gewoonlijk nummer 2! Men lijkt niets aan het toeval te willen overlaten. Maar dat is in de grote zaal niet altijd mogelijk. Er zijn altijd collega's die de verleiding niet kunnen weerstaan om iets demonstratiefs te doen. Maar het blijft vandaag bij t-shirts met anti-kernenergieleuzen.

Sarkozy is niet bang uitspraken te doen. Voor de Europese verkiezingen van 2009 moet de kiezer weten of we doorgaan met het oude verdrag of met dat van Lissabon. Een tussenweg ziet hij niet. Een signaal richting Ierland. En hij zet er druk achter. Zonder Lissabon geen verdere uitbreiding van de EU.

Frankrijk heeft een traditie als het gaat om protectionisme. Het is verleidelijk om in onzekere economische tijden de eigen markt af te schermen. Sarkozy zinspeelt daarop door te pleiten voor meer bescherming. Maar dat is geen protectionisme, voegt hij eraan toe. Ik ben benieuwd hoe hij dit met handelslanden als Groot Brittannie gaat invullen.

En hij wil de sport tegen de markt beschermen en steunt daarmee de eisen van de internationale voetbalbonden. Maar een socialer beleid op dat vlak kan niet het enige zijn. Het is jammer dat hij vaag blijft over de rest. Hij verschuilt zich achter het gebrek aan ambitie van de lidstaten. Alsof hem dat op andere terreinen hindert!

Terug

Download

'Politics of the Past: The Use and Abuse of History'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Peace and Disarmament: A world without Nuclear Weapons'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Democracy, Populism and Minority Rights'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Travels among Europe's Muslim Neighbours: The Quest for Democracy'

van Jan Marinus Wiersma en Joost Lagendijk