Obama for President

De kogel is door de kerk. Obama wordt de kandidaat van de Democraten. Eind augustus is in Denver de conventie waarop dit wordt bekrachtigd. Ik mag daarheen. Echt spannend wordt het dus niet meer maar het zal wel de aftrap zijn van Obama's campagne. Natuurlijk hoop ik dat hij wint. En ik verwacht het ook.

De kogel is door de kerk. Obama wordt de kandidaat van de Democraten. Eind augustus is in Denver de conventie waarop dit wordt bekrachtigd. Ik mag daarheen. Ecnt spannend wordt het dus niet meer maar het zal wel de aftrap zijn van Obama's campagne. Natuurlijk hoop ik dat hij wint. En ik verwacht het ook.

De Amerikanen willen na acht jaar Bush iets totaal anders. Dat heeft ook de Republikeinse kandidaat McCain in de gaten. Hij houdt zorgvuldig afstand tot de huidige president en gebruikt te pas en te onpas het woord veandering. In ieder geval beloven het interessante tijden te worden.

Ik verwacht het definitieve afscheid van de eenzijdige politiek van de VS. Dat biedt grote kansen voor meer samenwerking met Europa. Op het moment dat de nieuwe president aantreedt, treedt ook het verdrag van Lissabon in werking. Dat biedt concrete mogelijkheden voor het effectiever maken van de EU buitenlandpolitiek.

Maar terug naar de VS. Obama heeft nog niet gewonnen. Het wordt een stevig gevecht met zijn tegenstander over de koers van het land. Dat kan hij winnen maar dan moeten de Democraten wel verenigd achter hem staan inclusief de grote groep die liever Clinton had gehad. Het komt daarom nu op verzoenen aan. En de beste manier om dat te bereiken ligt voor de hand. Hillary for vicepresident!

Lees ook de speech die Barack Obama hield op 3 juni 2008 in St. Paul.
Terug

Download

'Politics of the Past: The Use and Abuse of History'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Peace and Disarmament: A world without Nuclear Weapons'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Democracy, Populism and Minority Rights'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Travels among Europe's Muslim Neighbours: The Quest for Democracy'

van Jan Marinus Wiersma en Joost Lagendijk