Tito's erfenis
Het recente verleden van het voormalige Joegoslavie laat de mensen in Zagreb niet los. Rechtse politici refereren voortdurend aan de oorlog van de jaren negentig. Maar ook het communistische verleden blijft velen achtervolgen. Was iemand lid van de Partij of juist niet?
Het recente verleden van het voormalige Joegoslavie laat de mensen in Zagreb niet los. Rechtse politici refereren voortdurend aan de oorlog van de jaren negentig. Maar ook het communistische verleden blijft velen achtervolgen. Was iemand lid van de Partij of juist niet?President Mesic laat zich daardoor niet meer afleiden ook al was hij de laatste die het hoogste ambt in Joegoslavie bekleedde voor het uiteenviel. De omgeving waarin we hem ontmoeten is evenwel symbolisch voor die periode. De president heeft de residentie betrokken die ooit voor Tito werd gebouwd en waar hij zelden vertoefde. Een vijftiger jaren constructie in de heuvels rond de hoofdstad.
Mesic praat graag over de problemen van de regio, die hij zo goed kent. Het gaat goed met Kroatie. Het mag lid worden van de NAVO en over enkele jaren van de EU. Maar de toekomst is ook verbonden met het lot van de buurlanden. De problemen daar zijn groot. Bosnie-Herzegovina slaagt er maar niet in de problemen met de Servische minderheid op te lossen. Montenegro is nog steeds een smokkelland. Kosovo kan niet op eigen benen staan. Servi? isoleert zich uit woede over de onafhankelijkheidsverklaring vanuit Pristina.
Macedonie heeft ruzie met Griekenland en de interne politieke verhoudingen zijn kwetsbaar. De instabiliteit die van dit alles het gevolg is bedreigt ook Kroatie. De enige weg vooruit is volgens Zagreb de hele regio op te nemen in de EU. Hoe sneller hoe beter. Het punt is alleen of we dat doen voordat de problemen opgelost zijn of niet. Ik vrees dat het EU-burgers niet uit te leggen is wanneer we de genoemde conflictgevoelige zaken importeren.