Een artistieke columnist

Zo kan je kennelijk ook in het nieuws komen! In de Spits van vandaag heeft Leon Verdonschot een column over mij gemaakt. Hij verwijst daarbij naar het debat rondom de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali en citeert mij daarbij op een bijzondere manier...

Zo kan je kennelijk ook in het nieuws komen! In de Spits van vandaag heeft Leon Verdonschot een column over mij gemaakt. Hij verwijst daarbij naar het debat rondom de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali en citeert mij daarbij op een bijzondere manier...

Een aantal van mijn Franse collega's heeft voorgesteld om de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali uit het EU budget te betalen. Mijn enige reactie daarop was (zie Volkskrant 13/02) dat het voorstel zou indruisen tegen het zogenoemde subsidiariteitsbeginsel: de afspraak dat Brussel zich alleen bemoeit met zaken die niet op lager niveau kunnen worden geregeld. Daarvan is in dit geval geen sprake. Het Nederlands Parlement heeft ermee ingestemd dat de regering niet betaalt voor de bewaking van Hirsi Ali in de VS.

Grappig om dan terug te zien hoe een dergelijke uitspraak kan worden uitgelegd als ware ik de grootste tegenstander van het recht op het vrije woord.

En beste Leon, zoals je waarschijnlijk hebt kunnen zien op mijn site, zijn condooms niet het enige waar ik me mee bezig houd. Maar nu je er toch zelf over begint: de eerste resultaten van onze actie om de btw-tarieven op condooms te verlagen zijn behaald. De Ierse regering is om en in Spanje staat ons initiatief opgenomen in het verkiezingsprogramma van Zapatero's partij!
Maar ook bij deze actie gold dat het niet aan de Brusselse, maar aan de nationale politici was om er een besluit over te nemen.

Lees hieronder de column in de Spits:

Leon Verdonschot

Een lied voor Jan Marinus

Beste Jan Marinus Wiersma,

Het zal te maken hebben met het feit dat ik met een drie ben blijven zitten op hun taal en ze er zelf doorgaans weinig andere spreken, wellicht ook iets met mijn voorkeur voor vriendelijk horecapersoneel, maar ik heb niet zoveel met Frankrijk.

Dat was de afgelopen week wel anders. Toen steunden vele Franse intellectuelen de vrijheid van Ayaan Hirsi, en beloofde de Franse president Sarkozy zich in te zetten voor een Europees fonds om haar beveiliging te betalen. "Zij die het op u voorzien hebben, hebben het op Frankrijk voorzien."

Mooie woorden. De woorden van een leider. Ik probeerde me woorden van Balkenende te herinneren die net zoveel indruk op me maakten. Na een paar uur ben ik maar opgehouden met proberen.

Die Europese beveiliging van Hirsi Ali, die is nodig omdat wij een kabinet en een parlement hebben (uitgezonderd Groen Links, D66 en Paul Kalma van de PvdA) dat zegt voor de vrijheid van het woord te staan, tot het iets kost.

Ik vind dat meer dan g?nant, ik vind het beschamend dat Frankrijk en Europa nodig zijn om een Nederlandse staatsburger te laten zeggen wat ze wil zeggen.

Maar het kan nog erger. Het kan ook op zijn Jan Marinus Wiersma's. U vindt als europarlementari?r al die initiatieven 'onzin'. Want: "Daar is de EU niet voor." De EU heeft er volgens u "de mensen en het geld" niet voor. Opmerkelijk, ik heb me juist vaak verbaasd over de enorme hoeveelheid projecten waar de EU wel geld voor heeft.

Voor u is de zaak 'afgedaan'.

Voor sommige mensen pas als Hirsi Ali zelf is afgedaan. Die mensen kunnen u de hand schudden.

Ik vroeg me af waar u zich wel druk over maakt, en keek op uw weblog. Daarop stond een enqu?te over btw-verlaging voor condooms.

Wat een geruststelling: u bent een matennaaier, maar wel een veilige.

50 Cent - Fuck you
Terug

Download

'Politics of the Past: The Use and Abuse of History'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Peace and Disarmament: A world without Nuclear Weapons'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Democracy, Populism and Minority Rights'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Travels among Europe's Muslim Neighbours: The Quest for Democracy'

van Jan Marinus Wiersma en Joost Lagendijk