Straatsburg-week!

Deze week is het weer Straatsburg-week. En daarmee is het politiek seizoen van het Europees Parlement weer echt begonnen. Voor mij staan belangrijke zaken als de positie van Roma in Europa en de start van het Sloveense voorzitterschap op de agenda. Met daarnaast een bezoek van de Grand Mufti van Syri

Deze week is het weer Straatsburg-week. En daarmee is het politiek seizoen van het Europees Parlement weer echt begonnen. Voor mij staan belangrijke zaken als de positie van Roma in Europa en de start van het Sloveense voorzitterschap op de agenda. Met daarnaast een bezoek van de Grand Mufti van Syri?.

Vorige week was ik op bezoek bij de Britse premier Gordon Brown op Downingstreet 10. We spraken, ook naar aanleiding van zijn verklaring op de top van Brussel in december, over globalisering. Welke rol kunnen wij als Europa spelen in een steeds meer globaliserende wereld? Hoe kunnen wij economische uitdagingen zo be?nvloeden dat zoveel mogelijk mensen profiteren van onze wederzijdse afhankelijkheid? En hoe beschermen we mensen die nog niet kunnen meedingen en die bang zijn om hun baan te verliezen?

Brown hield een gloeiend betoog dat wij als Europa juist de zaken kunnen be?nvloeden en sturen. Bijvoorbeeld met hulp van internationale instituties zoals de Wereldbank, het IMF en de WTO. Maar dan moeten deze instituties wel hervormd worden. Een hervorming van de (stem)verhoudingen die nu vooral ten gunste van het Westen zijn maar bijvoorbeeld ook een aanpassing van het ?warning system? in het geval van een financi?le crisis. Op die manier kan Europa heel wat bereiken volgens Brown.

Heel anders dan Jan Marijnissen vorige week in een interview met NRC stelde. De kop van het artikel, ?Globalisering is geen gevaar? is mooi maar gaat recht in tegen zijn opmerkingen. Wel internationale solidariteit maar geen werk voor werknemers in China en India. En, zo stelt Marijnissen, wij hebben Europa op economisch gebied niet nodig -we kunnen ons best zelf aanpassen. Ik betwijfel het. Bijna 80% van ons bruto nationaal product komt van buiten Nederland. Met een dijk om ons land schiet je weinig op!
Terug

Download

'Politics of the Past: The Use and Abuse of History'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Peace and Disarmament: A world without Nuclear Weapons'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Democracy, Populism and Minority Rights'

Onder redactie van Jan Marinus Wiersma en Hannes Swobonda

Download

'Travels among Europe's Muslim Neighbours: The Quest for Democracy'

van Jan Marinus Wiersma en Joost Lagendijk